2007-05-10

Man får vad man betalar för

Mikael Wiehe har ”attackerat” Danmark inför självaste drottning Margerethe, skriver bland annat DN. Majestätsbrottet i fråga utspelades på en av Öreundskommittén anordnad tillställning. Wiehe var inhyrd för att bjuda på ”lite underhållning” men började inför ögonenn på den danske drottningen och det svenska kungaparet att uttala sig om den danska invandringspolitiken. Bland annat ska han ha sagt: -Många danskar bor i Malmö för att det har stiftats lagar som förbjuder dem att leva i Danmark med den de älskar för att han eller hon kommer någon annanstans i från. Det är en skam! Stämningen gick inte i taket, men däremot verkar stora delar av journalistkåren och en del bloggare gjort detta. ”Wiehe tar priset i oförskämdhet”skriver denne bloggare bland annat.

Frågan är ju: hur kan man vara förvånad? Oavsett om man tycker att Wiehe har rätt eller fel i sak (jag råkar tycka att han har rätt) så borde man varit beredd på detta. Mikael Wiehe är en av Sveriges mest politiska artister och att han skulle ta tillfället i akt att reagera mot den danska Le Pen-politiken borde rimligen inte förvåna någon. Wiehe är ingenhovnarr som man hyr in för att få sig lite underhållning till avecen. Till detta ändamål har vi Robert Gustafsson. Nej, Wiehe är en artist som byggt hela sin karriär på ett patos för rättvisa och en politisk övertygelse. Så om kungen hostade upp konjaken på uniformen så är det Öresundskommittén som ska ha kemtvättsräkningen. De är de enda clownerna i detta sammanhang.

Naturligtvis får Öresundskommittén veckans ”Folk är idioter”-pris för att de inte kollat upp vem de hyrde in. Velbekomme!

Inga kommentarer: